Svensk representerar Europa i IFHEs styrelse 2010-2014

Vi är stolta över att Helena Åberg, medlem i SKHvs styrelse, under 2010-2014 representerar Europa i IFHEs styrelse.

 

September 2004

Bästa medlemmar i Svenska kommittén för hushållsvetenskap

Först en god nyhet när det gäller hem- och konsumentkunskap. Nu ingår ämnet som ett kunskapsområde i grundläggande vuxenutbildning. Ett beslut som vi tror är bra både för studerande i grundvux, för lärarna där inom andra ämnen så som svenska för invandrare och för kåren av lärare i ämnet. Det borde bli många arbetstillfällen över hela landet utifrån detta regeringsbeslut. För mer information se http://www.riksdagen.se/debatt SFS nr: 2002:1012, andra kap, §16

Vad gäller kommitténs verksamhet så trodde styrelsen att 2004 skulle bli ett lugnt år. Men inledningen av året har gått år till sammanfattning och utvärdering av konferensen Lär för livet. Konsument och samhälle i dialog. Vi är glada över att kunna bifoga en konferensrapport, som vi hoppas kan komma till nytta. Ett sätt skulle kunna vara att ta upp den till diskussion i nätverksmöten, fortbildningsdagar etc. Det är okej att kopiera, bara källan anges. Rapporten kan då nå lärare, forskare och andra intresserade som ej hade möjlighet att delta i konferensen.

Det internationella arbetet har varit intensivt. Helena Åberg och Ingrid Cullbrand representerade kommittén i Bonn i februari då arbete i slutfasen inför sommarens världskonferens genomfördes. För varje år är det fler och fler från Sverige som deltar i världskonferensen. Årets konferens gick av stapeln första veckan i augusti i Kyoto, Japan och 16 svenskar var där inklusive tre från styrelsen. Den internationella verksamheten utvecklas genom IFHE i en aktiv och öppen riktning. Läs mer om IFHE council och konferensen i tidningen Hushållsvetaren.

Vi vill också passa på att uppmärksamma att Gertraud Pichler nu avgått som president i IFHE. Hon har verkligen genom sitt arbete och sin person bidragit till den positiva utvecklingen. Nu tar Lilah Lee från Korea över och vi önskar henne lycka till de fyra kommande åren. Framför oss ligger följande större IFHE-arrangemang: europeiskt möte i Liverpool i juli 2005, council i Sydafrika 2006 och därefter organisationens 100-årsjubileum 2008 i Lucerne, Schweitz. Inom det nordiska samarbetet, NSH, sker årsmöte 2005 i Bonn i samband med IFHE;s årliga arbetsmöte och 100-årsjubileum för NSH kommer att firas 2009.

Hösten drar igång med allmän motionstid i Riksdagen och tillsammans med Lärarförbundets Ämnesråd för hushållsvetenskap skriver vi ett underlag för riksdagsledamöter som vill skriva motioner om hushållsvetenskap.

Avslutningsvis vill jag också nämna att Svenska kommittén för hushållsvetenskap har stämma i vår. Valberedningen bestående av Margareta Grönqvist (sammankallande, margareta.gronqvist@ilu.uu.se), Marianne Pipping Ekström och Margareta Eklund startar så sakta sitt arbete nu under hösten. Glöm inte heller World Home Economics Day den 21 mars, temat 2005 och ytterligare tre år framåt är ”Home Economics supporting sustainable development and quality of life for all”.

Styrelsen för Svenska kommittén för hushållsvetenskap genom

Karin Hjälmeskog
ordförande

januari 2004

Bästa medlemmar i Svenska kommittén för hushållsvetenskap

Ett händelserikt år för kommittén är till ända. Jag vill nog hävda att 2003 var det mest givande och spännande år under alla mina år i kommitténs styrelse, och det mest arbetsamma. Orsaken till det är förstås den internationella konferensen Lär för livet. Konsument och samhälle i dialog. Styrelsen har fått mycket positiv respons och vi känner oss nöjda med både föreningsmöten, konferensprogram, de sociala arrangemangen och hur det hela flöt på.

Sverige har nu tagit över ordförandeskapet i Nordiska kommittén för hushållsvetenskap (NSH). Planerade är ett styrelsemöte i Norge i april i år och årsmöte i samband med IFHEmöte i Bonn 2005. På IFHE-mötet diskuterades behovet av att stärka Europa som region och vi fick höra om flera pågående projekt, t.ex. Consumer Citizenship Network (se www.hihm.no/concit). Du kan läsa mer om detta och om hela konferensen i Hushållsvetaren nr 6/2003.

Några styrelsemedlemmar är också i färd med att sammanställa en konferensrapport, där de medverkandes tal/föredrag kommer att finnas att läsa. Allt från inledningstalen till redovisningen av forskarnas intressanta projekt och de uppmaningar till självreflektion och utveckling som gavs i slutet av konferensen. Vi hoppas få den klar under våren. Vi ser det som ett viktigt sätt att kunna sprida konferensens spännande innehåll även till dem som ej hade möjlighet att delta.

Styrelsen har beslutat att ta det lite lugnare under 2004. Men en hel del arbete måste ändå rulla på. Förutom konferensrapporten som nämns ovan är det två historiska projekt som pågår. Dels en sammanställning av NSHs verksamhet från 1990 fram till jubileumsåret 2009. Jubielumskonferensen kommer att äga rum i Finland 2009. Dels IFHEs historia 1908-2008. IFHE kommer att ha en jubileumskonferens 2008 i Schweiz, det land där allt en gång började. Dessutom är 2004 ett viktigt konferensår. IFHEs världskongress går av stapeln 1-7 augusti i Kyoto, Japan. För information gå till IFHEs hemsida www.ifhe.org Det betyder att representanter för styrelsen deltar i planering av konferensen under året. Vi vet också att ett flertal hushållsvetare från Sverige kommer att delta i konferensen. Ett äventyr både för läraren, forskaren och alla andra medlemmar och medföljande personer.

En helt annan viktig händelse nu under våren och som styrelsen bevakar är propositionen om en ny gymnasieskola som kommer i mars. Vi har som ni vet i flera omgångar försökt påverka Gymnasiekommittén att inkludera det hushållsvetenskapliga kunskapsområdet också i gymnasieskolan. Det är idag mer aktuellt än någonsin med tanke på diskussionen kring konsumtion, mat och överviktsproblem både bland barn och vuxna. Som sagt vi fortsätter att bevaka våra intressen och hoppas att ni alla är med och påverkar era lokala riksdagspolitiker inför riksdagsbeslutet som enligt planerna ska tas före sommaren.

Svenska kommittén för hushållsvetenskap har gott stöd och samarbete med Lärarförbundet på många sätt. Vi är också representerade i Ämnesrådet för hushållsvetenskap. En sak som jag vill göra er uppmärksam på är förbundets planer när det gäller ämnestidningarna. Många ämnestidningar, däribland Hushållsvetaren, är små och bär ej sina egna kostnader. Man planerar därför att göra en del sammanslagningar, t.ex. finns en idé om att slå samman Huhållsvetaren med tidningen för Idrott och hälsa. Ämnesrådet har mycket starkt påtalat sitt missnöje med detta och framfört argument för att Hushållsvetaren bör få vara kvar.

- Den behövs för att stötta och synliggöra en liten lärarkategori

- Den är tvärvetenskaplig och vilken annan tidning man än slår ihop den med så riskerar viktiga ämnesområden att marginaliseras

- Den är bra och under ständig utveckling i samverkan mellan redaktören Mats Klockljung och Ämnesrådet för hushållsvetenskap som tillsammans vill stärka tidningens profil

- Lärarförbundet bör genom bevarandet av tidningen visa att även detta traditionellt kvinnliga kunskapsområde och denna lilla lärarkategori är viktig

Här kan du som är medlem i Lärarförbundet göra en insats. Frågan kommer nämligen att tas upp på förbundets kongress i höst. Hör av dig till din lokala kongressrepresentant och be att hon eller han stödjer dina idéer och framför dem på kongressen.

Flera gånger har jag i detta brev hänvisat till hemsidor där information finns att hämta om projekt, konferenser osv. Inom kort kommer även Svenska kommittén för hushållsvetenskap att ha en egen hemsida med information och länkar. Håll ögonen öppna! Adressen kommer att vara www.skhv.org

Till slut, i detta brev finns också en SKHv-broschyr och inbetalningskort för medlemsavgift 2004. Vi ber dig betala den före februari månads utgång. Tack för det! Med dessa ljusa minnen från det gångna året och många förhoppningar inför 2004 hälsar jag dig välkommen till ytterligare ett år som medlem i Svenska kommittén för hushållsvetenskap – vår gemensamma röst i Sverige, Norden och i hela världen.

Karin Hjälmeskog
Ordförande

PS. Du kan fortfarande köpa Matkultur i Norden – en kokbok. Boken, som utarbetats i ett projekt inom NSH, innehåller både recept och fördjupningar från samtliga nordiska länder. Kokboken kan beställas per e-post tagarp@telia.com eller per telefon 0401-20240. Pris endast 100 kr + porto.